"Problemet er, at forskningen som disciplin betragtet er blevet for forsigtig," siger Ness, tidligere dekan på University of Texas School of Public Health og Vice President for Innovation på University of Texas Health Science Center i Houston.
Denne forsigtighed skyldes konkurrencen om støttemidler og markedsføringsmuligheder, som får forskerne til at fokusere for meget på aktiviteter, der giver hurtige, synlige resultater. Egentlige gennembrud skyldes imidlertid ofte grundforskning, der hjælper os med at forstå tingene på andre måder, ifølge Ness.
"Disse helt grundlæggende gennembrud som f.eks. kimteorien og opdagelsen af dna kan ikke umiddelbart patenteres og dermed give store afkast," siger Ness. "Hvis det lykkes at opnå sådanne helt grundlæggende gennembrud, er det til gavn for samfundet og vil også afføde hundreder eller tusinder af nye patenter".
VI SKAL BRYDE RAMMERNE
"Det er ikke let at bryde rammerne, fordi det kræver, at vi udfordrer nogle fordomme, som vi ikke engang er klar over, at vi har," siger Ness. "Det er min faste overbevisning, at for at gøre reelle fremskridt inden for områder som Alzheimers, depression og kræft, der er så ødelæggende, så kræver det, at vi bryder rammerne og tænker ud af boksen". For at understrege sin pointe udfordrer Ness ofte publikum med en mordgåde. "Gary og Nancy ligger døde på gulvet. De er omgivet af en vandpøl og nogle glasskår. Hvad er der sket?" spørger hun. De fleste kæmper for at finde et svar på grundlag af de spinkle oplysninger, indtil hun stiller endnu et spørgsmål: "Hvad nu, hvis jeg fortalte jer … at Gary og Nancy er fisk?" Det er dét, Ness kalder at "bryde rammerne", fordi vi udfordres i vores måde at opfatte verden på.